Valetut korvatulpat

Valetut korvatulpat

Author

sani

korvatulppavaletut korvatulpat orelo elactin ear plug kuulo korvat kuulonsuojaus ear protect

 

Maaliskuun BASICS -tekstissä oli tärkeetä juttua kuulosta ja kuulonsuojauksesta, ja se kannattaa ehdottomasti ottaa haltuun ensin!

Mun jo etukäteen kovasti odotetut yksilöidyt korvatulpat ovat nyt saapuneet. Tästä artikkelista löydät tietoa valetuista korvatulpista ja niiden tilaamisesta.

Jos olet blogini uusi lukija, muistutan, että vaikka pyrin käsittelemään asioita objektiivisesti monelta kantilta, mielipide -tunnisteella merkityt artikkelit edustavat lähtökohtaisesti kirjoittajan omia kokemuksiani ja voivat olla yleisestä mielipiteestä poikkevia!

Valetut korvatulpat ovat yksi niistä asioista, jotka laulamista aloittaessani linkitin hyvin vahvasti ammattimaisuuteen. Vaikka suurin osa tuonaikaisista oletuksistani on tietenkin osoittautunut täysin virheellisiksi, antaa jokaisen tällaisen virstanpylvään ylittäminen omanlaisensa kiksit.

Rahallahan näitä saa tietysti ostaa ihan kuka vaan, mutta oma mielipiteeni on, että satunnaiskäyttäjälle tai uutta harrastusta aloittelevalle muusikolle valetut tulpat eivät välttämättä ole se ensimmäinen tai tärkein hankinta. Olen itse pärjännyt vuosia edullisemmilla tulpilla, ja jossain määrin pärjäisin edelleen.

En koe että kehitykseni olisi halpistulppien takia suuremmin kärsinyt, sillä suurin osa laulunharjoittelusta tapahtuu edelleen ilman kuulonsuojausta :)
 

Valettujen korvatulppien tilaaminen
 

Vaikka varsinkin keskustelupalstoilla kannustetaan kimppatilaamiseen, mutta myös yksityishenkilö voi hankkia itselleen tulpat vaivatta. Yksinkertaisinta on asioida liikkeessä, joka ottaa myös valut paikan päällä (Orelo, Elacin).

Monilta osin käsityönä valmistetut tulpat ovat kuitenkin arvokkaita, joten isomman tilaajaryhmän kerääminen voi säästää listahinnoista huomattavasti.

orelo korvatulpat


Valujen ottaminen
 

Omat tulppani sain ryhmätilauksen yhteydessä Orelon kautta, josta on myös mahdollista tilata yrityksen edustaja paikan päälle ottamaan valut.

Tapaamisen yhteydessä saimme ensin hieman tietoa kuulonsuojauksesta, jonka jälkeen kävimme varsinaisiin hommiin.

Valujen ottaminen tapahtuu nopeasti: korviin työnnetään ensin pienet vanut, joiden päälle splurtataan korvan täydeltä sinertävää silikonimuussia. 

Kun korvat ovat täynnä valumassaa, maailmasta tulee melko hiljainen paikka. Massa tuntui laajenevan korvissa, ja operaatio tuntuu kaikin puolin miellyttävältä. Olen itseasiassa kaivannut tuota hiljaisuutta sittemmin. Moneenkin otteeseen, hehe..he..

Massan kuivuminen kestää noin neljästä viiteen minuuttiin, jonka aikana ei ole suotavaa irvistellä, puhua, tai tehdä muutakaan korvakäytäviin kohdistuvaa liikettä. Leukojen louskutus saattaa kostautua :p

korvatulpat orelo elacin valut yksilöllinen kuulonsuojaus korvatulppa kuulo desibeli


Yksi valmistajienkin yleisesti suosittelema esivalmistelu valuja varten on korvien puhdistus, tarpeen mukaan joko itse tai terveyskeskuksessa. Korvakäytävän "tilanne" riippuu monesta eri seikasta, ja varsinkin paljon musisoivilta tai melulle altistuvilta henkilöiltä voi löytyä korvista mielenkiintoisia yllätyksiä.

Osa korvansa puhdistuttaneista tuttavistani on muuten kertonut kuulon olevan erityisen terävä muutama päivä puhdistuksen jälkeen - kunnes sitten meidän oma tahmea "kompressori" tulee pitämään huolta, etteivät herkkä kuuloelimet vaurioidu.
 

Minkälaiset tulpat kannattaa valita?
 

Kun valut on saatu otettua, ne mitä todennäköisimmin lähetetään valmistajan tehtaalle, joissa niiden avulla saadaan tehtyä sekä kipsimuotti että varsinainen korvatulppa. Tästä syystä tulppien toimitusaika voi vaihdella viikoista kuukauteen.

Perusominaisuudet, joihin tulppien valinnassa pääsee vaikuttamaan, ovat siis äänenvaimennuksen määrä ja tulppien väri.

Tämän valmistajan ER -tulpissa äänenvaimennusvaihtoehtoja on neljä: -10dB, -15dB, -25dB ja -30dB. Muusikoille suositelluimmat mallit ovat -15 ja -25 desibeliä musiikkityylistä ja instrumentista riippuen.

Värivaihtoehtoja ainakin näissä Orelon tulpissa oli yllättävän monia. Valintaa tehdessäni yritin kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:

1. Tulpat kuluvat käytössä

Henkilökohtaisesta hygieniastasi riippumatta tulet huomaamaan että tulppiin kertyy eritteitä :D Vaaleat kuosit muuttuvat käytössä epäsiistin näköisiksi nopeammin kuin tummat.

Tästä syystä läpikuultava tulppa on, no, ainakin helpoin tapa pysyä kartalla siitä minkälaisia bileitä korvakäytävissäsi pidetään, yäk. Se tosin voi kannustaa tulppien aktiivisempaan puhdistamiseen.

2. Tulpat katoavat helposti

Jos sulla(kin) on tapana hukata asioita, niin joissain tapauksessa räikeät ja kirkkaat esineet osuvat näkökenttään helpommin. Tästä voi olla iso hyöty jos tulppa putoaa maahan vaikka roudatessa tai kesken keikan.

Edellämainitut asiat kannattaa tosiaan pitää mielessä tulppia valitessa, ja tein niin itsekin jotain sadasosasekunnin verran, ennenkuin valitsin vaaleanpunaiset ja läpikuultavat xD
 

sanin isot korvat korvatulppa taidekuva elacin orelo
Havainnekuva toisesta tulpasta in action :D


Valmiit tulpat
 

Uudet tulpat toimitettiin alle kuukaudessa, ja olen ehtinyt totutella niihin nyt muutaman viikon ajan. Valettujen tulppien asettelu vaatii hieman eri tekniikkaa kuin korviin työnnettävät universaalit tulpat.

Tähänastisella tuntumallani voin sanoa, että verrattuna aiempiin kuusitulppiini kuulen eri instrumentit selkeämmin ja erotellummin.

Toisaalta tällä tuotteella ei ole kuusitulpan valttia, äänenvaimennuksen tasonsäätöä. Orelon valetut tulpat sen sijaan asettuvat korvaan ja tekevät sen minkä lupaavat, -15dB.

Varsinaisia ongelmia minulla ei ole tulppien kanssa ole ollut, mutta on pakko myöntää, ettei laulaminen uusien tulppien kanssa suju vielä toivotusti. Varsinkaan aloittelevat laulajat eivät osaa laulaa oikeita säveliä lihasmuistista, vaan laulajan korva virittää lauluääntä oikealle tasolle aktiivisesti. Laulaminen valetut tulpat päässä muuttaa oman äänen kuulokuvaa sen verran radikaalisti, että uutta tuntumaa joutuu hetkisen hakea :)

Suosittelen kuitenkin omasta kuulosta huolehtimista kaikille, tavalla tai toisella!
 

Uutta musiikkia!
 

Se on kuulkaas semmoinen homma, että reilun viikon päästä julkaistaan RAE:n toinen yhteinen sinkku, "Nyt se puhelin pois". Mua hieman arveluttaa minkälaisen vastaanoton se tulee saamaan, varmasti jakaa ainakin mielipiteitä.

Nyt julkaistava biisi sai alkunsa jo kevään biisileiriltä, on ollut aika mielenkiintoinen prosessi työstää kappale loppuun. Pian säkin pääset kuulemaan ton kappaleen ja muodostaamaan omat mielipiteesi!
 

rae uusi single sinkku nyt se puhelin pois annetaan kaiken mennä sä vastaan sä vappubiisi uusi julkaisu emilia rinne sani valoranta vesa lappalainen


Kevät on ollut loistavaa aikaa myös käydä keikoilla ja spottailla uusia kovia bändejä, joita niitäkin esittelen teille lähiviikkoina!

Kiitti kaikille jotka kävi tsekkaamassa ensimmäistä virallista [EMJOYMUSIC] -listausta. Käy seuraamassa varsinaista soittolistaa suoraan Spotifystä, ja saat ilmoituksen kaikista muutoksista!

Palaamisiin!