Ensimmäinen biisileiri

Ensimmäinen biisileiri

Author

sani

Reilu viikko sitten starttasi meidän auto Topeliuksenkadulta kohti kolmipäiväistä R.A.E. -biisileiriä.

Mitä biisileiri tarkoittaa, ja missä vaiheessa musta edes tuli niin rohkea että uskalsin tällaisiin sessioihin lähteä mukaan? ;D

Tässä merkinnässä kerron teille hieman biisileireistä ja jaan omia kokemuksia tuosta kolmipäiväisestä Karjalohjalla. 

karjalohja biisileiri r.a.e. veli hiidenmaa vesa lappalainen jere isku pehkonen biisileiri mikä on biisileiri

 

MITÄ BIISILEIRIT OVAT?


Yhtenä ajatuksena on saada saman katon alle mahdollisimman monta lauluntekijää tekemään musiikkia siten, että leiriltä jäisi käteen mahdollisimman paljon kovia hittejä.

Leirin järjestäjästä ja tapahtuman luonteesta riippuen osallistujat työstävät kappaleaihiota keskenään hieman pienemmissä tiimeissä ja joskus myös eri painopisteisiiin keskittyvissä työpajoissa, workshopeissa, joista yhdessä saatetaan paneutua vaikkapa sanoittamiseen.

Toisinaan biisintekijät valjastetaan tuottamaan uutta musiikkia ennalta määritellylle artistille - välillä kappaleita tehdään varastoon odottelemaan sopivaa esittäjää.


MIKSI LEIREJÄ JÄRJESTETÄÄN?


Verrattuna vaikkapa satunnaisen inspiraation kanssa säveltämiseen yhdistyy co-write -sessioissa monta hyötyä. Työstäminen on todennäköisesti tuotteliaampaa, sillä irtiotto arjesta antaa täydet resurssit paneutua luovaan työhön. Ja kun kappaleen kimpussa häärää monta muusikkoa kerrallaan, lopputulos tosiaan on uniikki.

Isossa maailmassa biisileirit ovat tärkeä materiaalin lähde levy-yhtiöille: yksittäisen tapahtuman puitteisiin saatetaan satsata suuria määriä rahaa, toiveena luonnollisesti saada sijoitus takaisin listasijoituksien myötä kymmenkertaisena.

Ja kyllä Suomessakin ymmärretään tämän päälle, nämä nimenomaan leireillä työstetyt biisit ovat listoilla melko vahvastikin edustettuna. Muutamia tietämiäni suomalaisia ja huomionarvoisia biisileirejä ovat Song Hotel, Vamos sekä HMC:n järjestämät tilaisuudet.
 

berocca biisileiri karjalohja r.a.e. sani emilia isku veli cowrite biisileiri
Ravitsemus edellä :D

OMA LEIRI
 

Tässä välissä muistutan, että oma kokemukseni rajoittuu vain tähän yhteen kertaan, ja tapoja toimia on monenlaisia.

Olimme vuokranneet mökin Karjalohjalta, ja lähdimme siis neljän hengen porukalla tekemään uutta materiaalia R.A.E:lle. Päivien aikana työskentelimme pääosin joko kahden hengen yksiköissä tai isona ryhmänä.

Meillä oli mukana kitaroita, kosketinsoittimet, midikiippari ja hyvä monitorointi - siis kaikki tarvittava hyvien demojen tekemistä varten. Reissu lunasti odotukset.


HAVAINTOJA
 

Viimeistään workshopeissa korostui, miten erilaisia tapoja ihmisillä on säveltää ja sanoittaa musiikkia. Toiset lähtevät tekemään kappale tai peräti yksittäinen ääni edellä, toisten aloittaessa biisinkirjoituksen aihepiirin sanoituksen keräämisestä. Yksi saattaa nähdä virkkeen tavuille sopivana palapelinä, toinen venyttäää tai lyhentää sanoja fiiliksen mukaan. Opin paljon myös itsestäni kirjoittajana, sekä heikkouksista että vahvuuksista.

Uudet työtavat tulevat väistämättä tutuiksi, ja mikä parasta, niitä tulee kokeiltua itsekin. Isommalla porukalla saadaan enemmän vahvuuksia biisinkirjoitukseen.

Kysymykseen, ovatko leirit parempi tapa tehdä musiikkia, joudun diplomaattisesti vastaamaan, että minulla ei ole vielä tarpeeksi kokemusta co-write -sessioista suorittaakseni kattavaa vertailua. Vaihtelua se ainakin on, ja hauskaa! Leiri lunasti itsensä jo ensimmäisenä iltana, ja koko reissulta jäi käteen enemmän materiaalia kuin olisin ikinä uskonut, wait for it!
 

karjalohja lohja camp auto mökki vuokramökki emjoy r.a.e.
Rakastan kaupunkia, mutta maalla korvat lepäsivät todella. Kaupungille ominainen taustakohina puuttui täysin.


Oma suoritus

Moni minun kanssani musiikkia tehnyt allekirjoittanee, että saatan olla hieman varautunut tilanteissa jotka vaativat lauluimprovisointia tai freestylesanoittamista. Mietinkin etukäteen, onko minulla ylipäänsä mitään annettavaa, vai kyhjötänkö vain nurkassa hiljaa ;)

Pelkoni osoittautui kuitenkin turhaksi, olen tosi tyytyväinen että uskalsin lähteä! Lisäkokemuksen myötä hommaan löytyy varmasti vielä entistä luontevampi ote. Vaikka leirin jälkeen olin toisaalta hieman uupunut, mieli oli virkeämpi ja täynnä kokonaan uusia ideoita. 
 

lomalla viimeinkin emjoy r.a.e. sani loma väsymys lepo hiihtoloma
Lomalla viimeinkin, voin saada sydärin.. ♩ :D ... EI VAAN!!!

Hiihtoloma on tätä myöten vietetty ja paluu arkeen tapahtui tänään ei-niin-kevyesti Teostobisnesten parissa. Kuinka moni teistä on kiinnostunut Teostoon liittyvistä asioista, tai Gramexista? :DD Jep, ne ei ole koskaan ihan se kuumin juttu.. Mutta aihetta ei voi tai ainakaan kannata vältellä ikuisesti, kuten olen itse tehnyt.. Voisin kirjoittaa tästä oman juttunsa!

Oikein ihanaa alkanutta viikkoa <3

Ps. Kohta on muuten maaliskuu. Se on monesti tiennyt synttäribiisiä.. Mikähän ois tänä vuonna? Tai onko toiveita? Kommentoi alle!! ;)