BASICS: Korvat ja kuulo

BASICS: Korvat ja kuulo

Author

sani

Kuulo on varmasti yksi meidän hyödyllisimmistä aisteista, ja ainakin musiikinopiskelijan elämä pyörii kuulonvaraisten asioiden ympärillä hyvin keskeisesti.

Korvilla on monia tehtäviä, joista kuuleminen eli ympäristön ääniaaltojen kerääminen ja muuntaminen tajuttaviksi ääniksi on varmaan se merkittävin.

IHMISELLÄ ON STEREOKUULO


Korvat ovat oikeastaan kuin kaksi eri puolelle päätä sijoiteltua mikrofonia,  jotka lähettävät signaalia työasemalle (aivoihin) prosessoitavaksi. 

Äänen tulosuunnasta riippuen molemmat korvat poimivat ääniaallot hieman eri vaiheessa, ja tätä korvien välistä viivettä käytämme tietämättämmekin hyväksi tunnistaessamme, mistä suunnasta jokin ääni tulee.  

elacin orelo korvatulpat kuusitulppa kuulonsuojaus bändisoitto musiikki kuulo korvat


KORVAT PITÄVÄT MEIDÄT PYSTYSSÄ 


Sisemmällä korvassa sijaitsevat myös tasapainoelimet, joita ei kumma kyllä osaa arvostaa ennenkuin ne alkavat syystä tai toisesta ryttyilemään. 

Oletko joskus pyörtynyt, ollut merisairas, menettänyt tasapainosi, tai ottanut sen kuuluisan yhden liikaa? Jo hetkittäinenkin tasapainoelinten toiminnan häiriö tekee elämästä melko kuvottavaa!! :D

FAKTOJA ÄÄNESTÄ JA KUULEMISESTA


Äänen taajuuden määrittelyyn käytetty yksikkö on nimeltään hertsi, ja Ihmisen kuuloalueena pidetään yleisesti noin 20-20 000 hertsiä. Sitä matalampia, kuuloalueen ulkopuolella olevia ääniä kutsutaan infraääniksi. Kuuloalueen ylittävät äänet ovat nimeltään ultraääniä.

Mitä pienempi äänentaajuus, sen matalampi ääni on kyseessä. Erittäin matalia ääniä syntyy liikentestä, teollisuudesta tai esimerkiksi Damnation Planin basistin J. Vehkamaan bassosta ;-)

Ihmisen kuulo heikkenee iän myötä. Heikkeneminen alkaa kimeimmistä äänistä. Myös äänilähteen suunnan paikallistaminen pelkän kuulon perusteella muuttuu haastavammaksi.

Äänen voimakkuuden yksikkö on desibeli.

kova meteli äänentaso äänenpaine kuulovaurio ravintola melutaso taajuus


KUULO VOI MENNÄ RIKKI


Liian voimakkaat äänet voivat vaurioittaa kuuloa joko tilapäisesti tai pysyvästi.  

En tiedä miten te olette käsittäneet kuulon heikkenemisen, mutta itse olen suoraviivaisesti onnistunut päättelemään, että kuulon heikkeneminen tarkottaisi vain ja ainoastaan sitä, että kaikki kuuluu hieman hiljaisemmin kuin aiemmin. Ja sehän on kuulkaas täysin väärä tulkinta!

Kuulo saattaa näet vaurioitua vain tietyiltä taajuusalueilta. Mikäli vaurioitumaan pääsevät vaikkapa taajuusalueet joissa kirjaimet S ja R soivat, voi olla vaikeaa ymmärtää muiden ihmisten puhetta kaiken muun kuuluessa normaalilla voimakkuudella - ilman konsonantteja.

Muusikolle ehkä helpoin tapa tuhota kuulo on mennä treenikselle ilman korvatulppia. Usein jo kuitenkin jo ensimmäiset varomerkit, korvien rasittuminen, soiminen ja likaantuvat korvakäytävät (nam) saavat kuitenkin ainakin harkitsemaan jonkinlaista suojaa.

SUOJAA KORVAT
 

Kun kyseessä on bändisoitto, saatan itse sortua jopa liioitteluun kuulonsuojauksessa: tähän päivään mennessä korviin on kokeiltu työntää jos jonkinlaista korvatulppaa, ja paljon muutakin tavaraa aina savukefilttereistä nenäliinoihin :D

Myös kytkemättömät kuulokkeet korvien suojana, olivat ne sitten in-earit tai kupit, voivat jeesata hätätilanteessa.

Yhteistä kaikelle halvalle kuulonsuojaukselle kuitenkin on, että ne vääristävät kuulokuvaa jonkin verran.

Omalla kohdallani toimivimmiksi tulpiksi musiikin kanssa ovat osoittautuneet erilaiset kuusimalliset korvatulpat, joita löytyy ainakin apteekeista. Tähänastisia suosikkejani, Elacinin kuusitulppia, saa myös useimmista musiikkiliikkeistä!

Nyt olen kuitenkin kääntämässä uutta sivua elämässäni, sillä ensimmäiset valetut korvatulppani lähtivät viikko sitten tilaukseen. Valettujen tulppien ystäviä löytyy toki paljon myös harrastelijoista, mutta itse olen venyttänyt mittatilaustulppien hankintaa jo niin pitkälle, että tämä tuntuu jopa askeleelta kohti ammattilaisuutta. Seuraavaksi ehkä sitten ne korvamonitorit.. ;)

korvatulpat orelo mittatilaus valetut korvatulpat kuulonsuojaus värivaihtoehdot pinkki musta keltainen sininen vihreä
Orelon tulpissa on paljon värivaihtoehtoja.. Arvaatko, minkä valitsin? ;)

Valettujen korvatulppien tilaamisen prosessista kerron tarkemmin omassa postauksessaan, kunhan saan tulpat ensin käyttöön!

Mutta ei sitä tarvitse kyykkiä virvelirummun vieressä aiheuttaakseen itselleen ongelmia :D Oma paheeni on ehdottomasti musiikin kuuntelu hieman liian lujaa. Siinä vain on sitä jotain.

TOISAALTA, myös huonosti tehty miksaus ja masterointi saavat kuulijan nostamaan volumea haitallisenkin korkealle selkeämmän kuulokuvan saamiseksi. Hyvin käsitelty ja työstetty kappale kuulostaa "tykiltä" hiljaisemmallakin voimakkuudella, ja tämän eron voi itsekin todeta vaikkapa vertailemalla keskiverto soundcloudbändin kotikutoisia esituotantodemoja saman genren listahitteihin. 

Maaliskuu on, jokavuotiseen tapaan, ollut aktiivinen. Jotain tapahtuu koko ajan. Eilen meillä oli R A E :n hyväntekeväisyyskeikka Omatuntoklubilla. Tiistaina vedin läpi ensimmäiset rumpuäänitykseni äänittäjän ja tuottajan roolissa. En ole vielä uskaltanut alkaa editoimaan raitoja :D Keikkakalenterissa on elämää ja ensi viikolla vasta alkaakin tapahtua.

uutta musiikkia ensi viikolla sucker punk upcoming release sani valoranta pete haikonen sani krovat
Ensi viikolla kuulette uutta musiikkia!

Olisinpa arvannut että palkkioksi pääsykoetehtävien parissa itsensä piiskaamisesta palkkioksi saa tällaisen, täysin uuden elämän. Vuosi sitten nähkääs hakkasin naamaa näppäimistöön yhteishakutehtävien kanssa, ja itku oli herkässä :D 

Vaikka välillä merkit viittaaavat vahvasti siihen, että mulla olisi uuden omaksumisen suhteen keskivertoa kovempi pää, on kuitenkin huojentavaa huomata että tämänhetkiset tiedot ja taidot on selkeästi ihan eri tasolla. Vieläpä monella eri musiikin osa-alueella. Vaikka silti en tiedä vielä oikein mitään :) Tällä hetkellä puitteet kehittyä ovat kuitenkin optimaaliset, ja siitä meikä on kiitollinen. 

Kuulemiin!!